Inhoudelijk:
De leerlingen gaan zich bezig houden met het ontrafelen van codes. Codes bestaan al zolang als er mensen bestaan en een code is eigenlijk niets anders dan een taal die je nog niet begrijpt. De leerlingen buigen zich over een tweetal codes: één code-taal die zo’n tweehonderd jaar bestaat, maar steeds minder gebruikt wordt, en een code-taal die al in het oude Egypte gebruikt werd, maar die we nog steeds veelvuldig inzetten: Morse code en binaire code. Waarom werden deze codes uitgevonden, waarvoor werden en worden ze gebruikt en hoe ontcijfer je ze eigenlijk? Tijdens deze workshop ligt de focus op binaire code en maken de leerlingen hun eerste stappen in het leren van deze computertaal.
Activiteit:
De leerlingen krijgen in groepjes een drietal puzzels voorgeschoteld. Om de puzzels op te lossen, moeten ze gebruik maken van de kennis die ze opgedaan hebben over Morse code en binaire code. De leerlingen bouwen met Lego Wedo een apparaat om Morse code mee te kunnen communiceren en wagen zich daarna aan een binaire puzzel. Aan het einde van de workshop voegen ze hun antwoorden samen om zo de code van de kluis te kunnen openen en een schat te veroveren.
Te koppelen aan de volgende zaakvakken en/of onderwerpen
- Rekenen
- Geschiedenis
SLO kerndoelen
44 – werking en vorm
45 – technische oplossingen
52 – tv en computer
21st century skills
- Communiceren
- Samenwerken
- Probleemoplossend vermogen
- Computational thinking
- Creatief denken
- ICT-basisvaardigheden
Specificaties
Discipline
Digitaal, Media & Entertainment, Hi-tech & Science
Kosten
Gratis
Groepen
Groep 7, Groep 8
Locatie
In de klas
Ervaringsvorm
Onderzoekend leren, Ontdekkend leren, Ontwerpend leren
Beschikbaarheid
Vanaf 28-08-2021
Bijzonderheden
Wanneer
In overleg
Deelnemers
Hele klas (maximaal 30 leerlingen)
Waar
In je eigen klaslokaal
Kosten
Geen kosten voor de pilot basisscholen
Duur
90 minuten (exclusief 30 min opbouwtijd en 30 minuten afbouwtijd)
Voorwaarden
Bij iedere workshop dient gedurende de gehele workshop een eigen leerkracht aanwezig te zijn. Deze leerkracht is verantwoordelijk voor de orde binnen de groep en neemt een actieve houding aan gedurende de workshop. De leerkracht dient rekening te houden met 30 minuten opbouwtijd en 15 minuten afbouwtijd.
Bij producten die buiten de workshop geproduceerd moeten worden (b.v. 3D-modellen) probeert FabLab Hardenberg om de ontworpen producten binnen drie weken te produceren en naar u te versturen. FabLab Hardenberg behoudt het recht om dit produceertermijn te verlengen.
Bovengenoemde workshops zijn t/m tien werkdagen voor de eigenlijke workshopdatum kosteloos te annuleren via [email protected]. Na deze termijn zijn wij genoodzaakt om het volledige factuurbedrag aan u in rekening te brengen.
Fablab Hardenberg behoudt zich het recht om bij onvoorziene omstandigheden (zoals ziekte van een docent of defecte apparatuur) de workshop te annuleren. In dat geval wordt er in overleg met de leerkracht gezocht naar een nieuwe datum om de workshop te laten plaatsvinden.