Inhoudelijk:
De leerlingen gaan zich bezig houden met eeuwig leven in de cloud. Als het ooit mogelijk wordt, zouden zij hun hersenen dan naar de cloud uploaden om voor eeuwig te kunnen bestaan? Ontwikkelingen in de neurologie en technologie gaan steeds sneller en het is zelfs al mogelijk (via de technologie BrainNet) om drie hersenen aan elkaar te koppelen en elkaars gedachten te lezen! Klinkt spannend, maar moeten we dit eigenlijk wel willen? Wat zijn de voor- en nadelen van deze ontwikkeling? De leerlingen denken over de praktische en ethische grenzen van technologie na en doen zelf een poging om een geloofwaardige AI te maken.
Activiteit:
De leerlingen krijgen willekeurig een historisch figuur toegewezen waar ze een chatbot voor gaan bouwen. Om dit te verwezenlijken moeten ze nadenken over geloofwaardigheid (welke informatie moet deze chatbot weten om door te kunnen gaan als de historische figuur), constructie (hoe bouw ik eigenlijk een chatbot?) en doel (wat kan deze chatbot betekenen in het heden?). Na het bouwen van de chatbot gaan de leerlingen in gesprek met de chatbots van hun klasgenoten en testen ze elkaar chatbots aan de hand van een aantal parameters.
Te koppelen aan de volgende zaakvakken en/of onderwerpen
- Levensbeschouwing
- Geschiedenis
SLO kerndoelen
44 – werken en vorm
45 – technische oplossingen
51 – brongebruik
52 – Nederlands canon
53 – historische figuren
21st century skills
- Samenwerken
- Probleem oplossend vermogen
- Communiceren
- Kritisch denken
- ICT-basisvaardigheden
- Computational thinking
Specificaties
Discipline
Digitaal, Media & Entertainment, Hi-tech & Science
Kosten
Gratis
Groepen
Groep 7, Groep 8
Locatie
In de klas
Ervaringsvorm
Onderzoekend leren, Ontdekkend leren, Ontwerpend leren
Beschikbaarheid
Vanaf 23-08-2021
Bijzonderheden
Wanneer
In overleg
Deelnemers
Hele klas (maximaal 30 leerlingen)
Waar
In je eigen klaslokaal
Kosten
Geen kosten voor de pilot basisscholen
Duur
90 minuten (exclusief 30 min opbouwtijd en 30 minuten afbouwtijd)
Voorwaarden
Bij iedere workshop dient gedurende de gehele workshop een eigen leerkracht aanwezig te zijn. Deze leerkracht is verantwoordelijk voor de orde binnen de groep en neemt een actieve houding aan gedurende de workshop. De leerkracht dient rekening te houden met 30 minuten opbouwtijd en 15 minuten afbouwtijd.
Bij producten die buiten de workshop geproduceerd moeten worden (b.v. 3D-modellen) probeert FabLab Hardenberg om de ontworpen producten binnen drie weken te produceren en naar u te versturen. FabLab Hardenberg behoudt het recht om dit produceertermijn te verlengen.
Bovengenoemde workshops zijn t/m tien werkdagen voor de eigenlijke workshopdatum kosteloos te annuleren via [email protected]. Na deze termijn zijn wij genoodzaakt om het volledige factuurbedrag aan u in rekening te brengen.
Fablab Hardenberg behoudt zich het recht om bij onvoorziene omstandigheden (zoals ziekte van een docent of defecte apparatuur) de workshop te annuleren. In dat geval wordt er in overleg met de leerkracht gezocht naar een nieuwe datum om de workshop te laten plaatsvinden.